Dolly Roll biográfia

1980-ban csatlakozott Dolly a Hungáriához. Ebben a felállásban rekordokat értek el: 2 platina- és 4 aranylemez. 1983. június 26-án az együttes átalakult: megszületik a Dolly Roll: Dolly, Flipper Öcsi, Novai Gábor, Kékes Zoltán, Fekete Gyula és Zsoldos Gábor. "Vakáció" c. nagylemezük. Három hónap alatt aranylemez (100 000 példány), majd további két hónap múlva platinalemez (250 000 példány).

A következõ években 4 arany-, 1 platina- és 1 gyémántlemezt (1 000 000 példány) gyüjtenek be. 1986-87-ben átalakult az együttes, az új tag Richie lett, aki dobol és énekel. A megújult együttes bemutatkozó albuma, a "Játék az élet" és az országos lemezbemutató turné újabb sikersorozatot indított el, s azonnal megkapták következõ aranylemezüket is. A következõ album címe "Zakatol a szív". Újabb lemezük, az "Ábrándos szép napok" (a "Those were the Day's" magyar változata) egy hét alatt a slágerlisták élére került, persze ez is aranylemez lett. Ez idõ tájt kérte fel õket a Rockszínház, Anthony Burgess: One hand clapping c. világsikerû regényébõl színpadra átírt "Egy tenyér, ha csattan" c. darabhoz írják meg a betétdalokat, melyeket õk játszottak el. A dalokból egy új albumot is összeállítottak, ez a "Dupla vagy semmi". 1990-ben újabb változások: négyen maradnak és új kiadóhoz szerzõdnek. A sikerük változatlan. Második feldolgozásalbumuk is megjelent: "Ébreszd fel a szívemet" címmel, mely ugyancsak eljutott a platinalemezig. A "Rég volt, szép volt" a saját dalaikat tartalmazza, szintén aranylemez lett.

Az egymást követõ lemezek változatosak, amit a rajongók nagyszámú vásárlással díjaztak. Meglepõ fordulat az együttes életében: 1992-ben meghívták az 50-es évek Rock 'n' Roll királynõjét, Wanda Jacksont,és készítettek vele egy közös lemezt. Wanda Jackson elfogadta meghívásukat, Budapestre jött, hogy felénekelje a dalokat: "Let's have a party", "Tweedle dee", "Stupid cupid". Elkészült a lemez, melynek címe: "Rock&Roll-ra hívlak". Az album egyik legjobban sikerült száma a "Rip it up",mely két nyelven íródott, Dolly és Wanda együtt éneklik. A "Késõ a bánat"címû slágert Wanda angolul énekli./ "Too late"/. Az albumot Budapest legnagyobb terén, a Felvonulási téren adták elõ,több mint 100 000 nézõ elõtt. 1993-ban a PolyGramm kiadóhoz szerzõdtek.

Következõ albumukhoz pályakezdõ fiatalokat kerestek, hogy közremûködjenek a "Beat turmix 60"-on. Az év végén megjelent a "Tipi Tapi Dínó", ami gyerekeknek készült. A "Beat Turmix 60" nagy sikere felbuzdította óket egy újabb feldolgozásalbumra, melyre latinosabb dalok kerültek fel. A nagy sláger a "Popocatepetl Twist" lett. 1994-ben a "Tipi Tapi party" az elõzõ "Tipi Tapi Dínó" mintájára készült. 1995-ben újjáélesztették Hungáriát egy nosztalgiakoncert idejére, melyhez Dolly és Kékes Zoli is csatlakozott. A koncertet a Népstadonban rendezték meg több mint 90 000 nézõ elõtt. Ekkor Richie mûsorvezetõként tevékenykedett az akkor induló Music Top TV-ben. Megírták 1996-ban a Magyar Olimpiai Csapat indulóját, albumuk címe is "Atlanta, Rá-Rá-Rá Hajrá!!!. Az elõzõ két Tipi Tapi album nagy sikerén felbuzdulva megjelentetik a "Tipi Tapi Tamagocsi" dalt a "Tipi Tapi Meseországban" c.lemezükön. A sláger több nyelven is elkészült. 1998-ban a Dolly Roll megalakulásának tizenötödik évfordulóján az eredeti csapat állt össze, hogy szuperkoncertet adjanak a Sportcsarnokban. Ennek anyaga, a "Vakáció-ó-ó '98 koncertalbum" CD-n is megjelent. 1999-ben Dolly Roll stílusban dolgoztak fel népszerû operetteket. Az album címe "Poperett". Turnéztak Ausztriában, Németországban, Bulgáriában, Szlovákiában, Lengyelországban, Romániában, Olaszországban, Ukrajnában, Jugoszláviában és Csehországban.Felléptek New Yorkban is. Számtalan élõ koncert, showmûsorok, fesztiválok. 16 év alatt több mint 3 millió eladott hanghordozó, 15 arany-, 3 platina- és 1 gyémántlemez, Nívódíj, Emerton-díj,Huszka díj, videoklip verseny elsõ hely:/Zakatol a szív/. Dolly Európában és Magyarországon az egyik legismertebb és legjobb hangú énekesnõ.

2ooo õszén már a boltokban Dolly elsõ önálló albuma,melynek címe: Könny és mosoly.A lemez igazi szerzõi alkotás ,minden dal zenéjét ,szövegét õ írta,õ hangszerelte és õ is énekli. Egy ilyen pályát nem lehet csak zenével-, szóval és betûvel is meg kell örökíteni az utókornak: ezért már megjelent egy sztory könyv Dolly életérõl, "Dolly wood Story" címmel az 198o elõtti és utáni eseményekrõl, természetesen az õ szemszögén keresztül, sok-sok még eddig el nem mesélt sztorival, mûhelytitkokkal, rengeteg, még sosem látott képpel. Persze egy könyv sem jelenhet meg zene nélkül: ezért tartalmaz egy mini CD-t, melyen egy eddig még nem sohasem hallott dalt énekel ,csak az olvasóknak!

2001 novemberében egy különleges élõ koncerten vesz részt Dolly, -Csepregi Éva, Vincze Lilla, és Zoltán Erika társaságában. Az elõadás megálmodóját, Hanyecz Évát, profi szervezés dícséri, melyben a hangosításon, gyönyörû színpadképen felül, különleges, egyéniségüknek megfelelõ fellépõ ruhák, fodrász és sminkes áll a mûvészek rendelkezésére. A koncertet TV-felvételen is rögzítik. 2001. szilveszterét a Dolly Roll Melbourne-ben tölti egy ausztráliai koncert-turné elsõ állomásaként. Egy hónap alatt több nagyvárosban lépnek fel nagy sikerrel. (Melbourne, Sydney, Goldcoast, Wollongong).

Az elõadások között némi pihenésre is jut idõ, természetesen Ausztrália nevezetességeinek (és állatainak -coala, kenguru, emu, cápák delfinek, pókok,- stb.), felfedezésével együtt. A látottakból, Kékes Zoli kameráján felvett anyag alapján videoclippet terveznek.

A 2002-es év kiemelkedõ eseménye az RTL Klub Dalnokok ligája sorozatában való részvétel. A nagysikerû TV mûsorban az együttes újabb oldaláról mutatkozott be. Különbözõ stílusokban és a hozzá kitalált színpadi produkciókban arattak hatalmas sikert.

2003 nyarán a margitszigeti szabadtéri színpadon rendezték Dolly jubileumi koncertjét, melyen 20 év kimagasló slágereit adta elõ az énekesnõ. Vendégei voltak Marót Viki, a Nova Kultúr zenekar kísért és a régi, kedves zenésztársak: Szikora Robi, Fekete Gyula és a maiak: Richie és Kékes Zoli is hozzájárultak a koncert sikeréhez.

A 2004-es év a koncertek éve volt. Bejárták az egész országot, voltak Erdélyben, és a felvidéken is.

2005 egy új Dolly önálló CD elkészítésének, felvételének az éve. Õsszel jelent meg a „DOLLY PluSSSz…”, mely CD minden dalát-szövegét Dolly írta és hangszerelte. Csak egy kakukktojás dal található a lemezen, amely igazi szenzáció: ugyanis a szerzõje Fenyõ Miklós és együtt is éneklik.

A CD-n van még két szuper duett is: Szandival és Szulák Andival. És ami manapság különlegességnek számít: teljesen élõ a felvétel. Nyugodtan állíthatjuk, hogy ez a szerzõi anyag Dolly egyik csúcsteljesítménye. 2oo6-ban ismét a koncertezésé a fõszerep. Járnak az USA-ban: Floridában és New Yorkban, mindenütt nagy sikert aratva. És persze itthon is utazgatnak.

Augusztus elején Dolly meghívást kap Fenyõ Mikitõl szigeti koncertjének vendég fellépésére. Az színpadon, együtt rég nem látott két sztárt a közönség nagy szeretettel fogadta.

2007 évet a nagy tervek, és azok meg nem valósulása jellemezte. Szinte karnyújtásnyira volt egy Hungária Stadion buli, de a végén sajnos a tagokon kívülálló okok miatt meghiúsult. Persze ami késik, nem múlik.

És eljött a 2008-as év. 25 éves a Dolly Roll. Tervek megint vannak, hogy sikerül-e megvalósítani: az a közeljövõ titka.